Keresés ebben a blogban

2013. 03. 30.

TARZAN DIADALA (1943)



Tarzan és Jane mostohafia leesik egy magas szikláról, miközben éppen rábukkan Palandrya elrejtett városára, de Tarzan szerencsére megint időben érkezik. Jane éppen Európában tartózkodik és onnan értesíti férjét a háború kegyetlenségeiről és a nácik rémtetteiről. Tarzan azonban váltig azt hangoztatja, hogy őt nem érdekli a politika. Ám a politika figyel fel Tarzanra: német expedíciós egység érkezik a dzsungelbe és miközben Tarzan az egyik magát angol kutatónak kiadó német katonát ápolja, a többiek megszállják Palandryát. Tarzan még ekkor sem lát semmi indokot arra, hogy közbe avatkozzon, ám amikor a németek a többiekkel együtt őt is fogságba ejtik, megszervezi a lázadást és Palandrya lakóival együtt kiűzi a betolakodókat.

ELZA, A VADON SZÜLÖTTE (1966)



Kenyában egy angol házaspár, George és Joy Adamson találnak egy oroszlánkölyköt. Elzát megpróbálják visszavinni eredeti élőhelyére az afrikai szavannára, mielőtt a kormány rájönne, hogy náluk van, és az álltakertbe zárnák.

2013. 03. 29.

EGY MÁSIK NŐ (1994)



Amikor Lisa felébred a kórházban, semmire sem emlékszik. Nem tudja a nevét, hogy ki ő, hogy férje Paul el akarja hagyni és arra sem, hogy csúnyán összeverték és egy sikátorban hagyták meghalni. Amikor Paul hazaviszi, mindent újra kell tanulnia, kezdve az ételek ízétől a szeretkezésig. Paul meggyőződése, hogy ez az egész csak Lisa terve a válás megakadályozására, de ahogy telnek a napok Lisa gyermeki tisztasága ismét szerelemre lobbantja. Amikor feleségének elkezdenek visszatérni az emlékei, Paul attól tart, hogy visszatér az a megkeseredett nő akitől el akart válni. Ahogy egyre több emlék tér vissza, Lisa fényt derít múltjának titkaira, amelyek boldogságának útjába állhatnak. Amikor az utolsó emlék is visszatér, Lisa rádöbben, hogy „balesetének” éjszakáján olyan eseményeket indított útjára, amelyek a szeretett férfi halálát okozhatják.

BOSTON LEGAL - JOGI JÁTSZMÁK (2004)



Az ügyvédi iroda egyik vezetője, Edwin Poole idegösszeomlást szenved, így Paul Lewiston kénytelen új munkatársat keresni a helyébe, ezért visszahívja a céghez Brad Chase-t. Alan Shore új ügyet kap: egy anya be akarja perelni az Annie című musical producereit, miután a lánya nem kapta meg a főszerepet azon az alapon, hogy feketebőrű. Denny Crane megpróbálja megakadályozni, hogy ügyfele magánnyomozót fogadjon fel annak kiderítésére, kivel csalja meg a felesége.

KIS DORRIT (1988)




Arthur Clennam 20 év elteltével visszatér Angliába a Távol-Keletről, ahol a család vállalkozását vezette. Arthur önkényes, hitbuzgó anyja nyomása alatt él, ezért önállóan nem nagyon állja meg a helyét a világban. Hamarosan, több sikertelen pénzügyi befektetés következményeképpen börtönbe kerül, ahol megismerkedik a címszereplő Kis Dorrittal és az apjával. Clennamet elbűvöli a lány jósága, ezért elhatározza, hogy segít kiszabadítani őket.

A SZERELEM CSENDJE (2011)


Alessandro, az özvegy olasz professzor barokk zenét tanít Strasbourgban. A férfi a tizenöt éves lányával, Irinával, és a testvérével, a szertelen lázadó Cramponéval él. Alessandro néha úgy érzi, hogy két serdülőkorúról kell gondoskodnia, ám nem veszi észre, hogy mennyire tehetetlen ő maga, amikor az élet kihívásaival kell szembenéznie. Miközben azon erőlködik, hogy jó apa legyen, háttérbe szorul a saját élete, magányosságérzetét elnyomja vidám baráti társasága. Amikor Irinát megérinti a szerelem, a férfi világa feje tetejére áll.

RIDDLE (2013)



Nathan eltűnése után a család összeroppan. Néhány évvel később Holly, Nathan főiskolás testvére lát egy férfit, akiben öccsét véli felfedezni. A nyomok  a pennszilvaniai misztikus kisvárosba, Riddle-be vezetnek. A helyi seriff és a városi előljáró akarata ellenére elkezdi kibogozni a rejtélyt, amely kapcsolatos a város határán található elmegyógyintézettel. Felfedez egy szörnyű titkot a múltból, amit a város mindenáron titokban akart tartani..... 

ROZSDA ÉS CSONT (2012)



Ali magára marad 5 éves kisfiával, Sammel, akit szinte nem is ismer. Kényszerűségből illegális utcai harcból tartja fenn magát. Egy éjjel egy kocsmai verekedés összehozza a gyönyörű és magabiztos Stéphanie-val, aki delfinidomárként dolgozik a helyi aquaparkban. Mikor újból találkoznak, Ali megtudja, hogy a lányt baleset érte: elvesztette mindkét lábát és álmai jó részét. A férfi elhatározza, hogy segít rajta - sajnálat és szánakozás nélkül. A lány pedig újra élni kezd.....

IZLANDI ALVILÁG (2011)



Az izlandi alvilágban játszódó történetben négy ember sorsa keresztezi egymást, amikor a külföldi maffia megpróbálja ellenőrzése alá vonni a kábítószerpiac ellenőrzését. Egyikük a korrupt rendőrkapitány, aki egy prostiba szerelmes. A másik a szívbetegséggel küszködő korosodó bandavezér, aki szeretné élve megúszni a veszélyes játszmát. A harmadik egy bevándorló, aki elhatározza, hogy bosszút áll a meg nem született gyermeke haláláért. A negyedik a gengszterek támadását túlélő női zsaru, aki kézbe veszi a dolgok irányítását.

JAVA HEAT (2013)



Egy amerikai férfi Indonéziában összefog egy muszlim rendőrrel, hogy együttes erővel nyakon csípjenek egy terroristát.....

AZ UTOLSÓ IPARMÁGNÁS (1912)


A történet az 1900-as évek elején játszódik Kínában.Cheng Daiqi, a vidéki senkiből gengszter főnökké vált élete megváltozik, amikor feltűnik régi szerelme. Közben meg kell küzdenie a katonasággal és a Japán támadások okozta káosszal is...

SOSE BÍZZ A SZOMSZÉDODBAN! (2012)



Abigail Clayton magányosan éli életét. A vonzó örökösnő közel két évtizede nem hagyta el a manhattani tetőtéri lakását. A gazdag gyáros lánya a 18. születésnapján tűnt el a családja és a világ szeme elől, azon a napon, amikor megkapta örökségét. Az önként vállalt elszigeteltségben csupán két emberrel tart kapcsolatot, a házfelügyelővel és Dr. Fontaine-nel, a család régi barátjával. Amikor az idős szomszédja gyilkosság áldozata lesz, Giardello nyomozó próbál kapcsolatba lépni vele. Később új lakók költöznek be, Abigail aggódva figyeli őket.

AZ UTOLSÓ MŰSZAK (2012)



Brian Taylor (Jake Gyllenhaal) és Mike Zavala (Michael Peňa) tartják magukat az esküjükhöz, amely szerint "szolgálnak és védenek", és acélos szövetséget alakítottak ki annak érdekében, hogy a műszak végén mindketten épségben hazatérhessenek. A rendőrpáros tagjai már rég megtanulták, hogy miközben Los Angeles utcáin járőröznek, egymáson kívül semmiben sem lehetnek biztosak.
A riasztásról riasztásra élő zsaruk között őszinte és viccelődéstől sem mentes barátság szövődött, és mindketten tökéletesen tisztában vannak vele, hogy amikor veszélyes szituációkban kell helyt állniuk, bármelyik pillanatban életüket veszthetik.

CSODAGYEREK (2010)



Szörnyű tragédia törte ketté Sean életét. Még iskolás volt, amikor brutális rablótámadás következtében elveszítette az édesanyját, majd az összetört, alkoholistává lett apja elhagyta őt. Évekkel később a tizenhét éves, brooklyni kamasz még mindig képtelen megnyugodni, és főleg megbocsájtani. Megszállottan keresi az anyja gyilkosát, hogy igazságot szolgáltasson. Sean kettős életet él. Nappal csendes mintadiák, éjjel viszont a várost járja, hogy beteljesítse küldetését. Teresa Ames gyilkossági nyomozónak különös gyanúja támad.

2013. 03. 28.

COOK KAPITÁNY (1987)



James Cook Angliája olyan ország volt, ahol a Királyi Földrajzi Társaság selyemruhás lordjai szóba álltak egy magát saját erejéből hajóskapitányi tisztségig felküzdött földmérővel is. A tét ugyanis az volt, hogy olyan vezetőt találjanak, aki biztonsággal feltérképezi a Dél-tengerek szigetvilágát. Cook kapitány 1768-ban indult el első expedíciójára a Vénusz átvonulásának megfigyelésére, és ezen az úton térképezte fel Új-Zéland kettős szigetét és Ausztrália keleti partszakaszát. 

AMAZON (2000)


Egy magas hegyen lévő obszervatórium csillagászai meglepő felfedezésre bukkannak valahol a galaxisban. Egy repülő tárgy a kozmosz mélyén az élet jeleit mutatja, intelligens jeleket bocsátva ki magából. Az UFO a Földön landol, valahol az esőerdők közepén. Margot, a lelkes fiatal kutató elhatározza, hogy a helyszínre megy és megvizsgálja a jelenséget. Eközben hősünk, Eduard az esőerdők fáinak élővilágát tanulmányozza. Egyszer csak a fák között megpillant egy hatalmas hálót, és benne egy meztelen kislányt. Mikor megkérdezi tőle, hogy honnan érkezett, a lány tökéletes franciasággal válaszol: "egy másik világból..."

2013. 03. 27.

MENTŐK (1984)



Ők mindehol ott vannak ahol szükség van rájuk és mindent megtesznek a bajbajutottakért... Ők a mentők... A Cseh Televízió hetvenes években játszódó, de ma is aktuális filmsorozata a mentősök igen felelősségteljes, izgalmas, egyúttal azonban problémákkal teli életébe enged betekintést. A filmben megismerkedhetünk - többek között - az ifjú Vojta Jandera doktorral, aki él-hal ezért a munkáért, és szembeszáll mindazokkal, akik félvállról veszik ezt a komoly, mindannyiunkat érdeklő és érintő hivatást. 

KÓRHÁZ A PÁLMÁK ALATT (1996)



Dr. Frank Hoffmann - A KLINIKA című nagy sikerű sorozatból ismert Klausjürgen Wussow alakításában - egy manilai klinika vezető főorvosa. Főmunkatársa és jóbarátja dr. Regina Lehr, akivel valaha szorosabban is kötődtek egymáshoz. A kórház sebésze a fiatal, jóképű dr. Christian Witt szenvedélyesen szereti a nőket, és éppen legjobb barátja feleségének a szeretője. Manilába utazik a sármos francia ügyvéd, Jean-Claude Valentine, aki 6 éve dr. Hoffmann nyomában van, hogy bosszút álljon felesége és gyermeke haláláért. Mellette utazik a repülőn a csinos Juliane, a kórház leendő aneszteziológusa. Kislányuk rejtélyes betegségének orvoslására érkezik egy család Manilába, a helyiek által csodált varázsló-doktorhoz, Lupa Lupához...

MÉG ZÖLDEBB A SZOMSZÉD NŐJE (1995)



Az még mindig egymást heccelő két öreg kópé, John (Jack Lemmon) és Max (Walter Matthau) újabb kalandokba keverednek, amikor a városba érkezik a csodálatos Maria (Sophia Loren), hogy éttermet nyisson. A két "öreg harcos" mindent megtesz, hogy megkeserítsék egymás életét és persze a még csak hallomásból ismert tulajdonosnőét is. Ám Max szívét első látásra megdobogtatja a gyönyörű Maria asszony.

A SZOMSZÉD NŐJE MINDIG ZÖLDEBB (1993)


Az amerikai közép-nyugat egyik álmos kisvárosában, ahol az éghajlatból adódóan sokáig van tél, idejük nagy részét jéghalászattal töltik a település nyugdíjasai. Amikor pedig nem pecáznak, akkor általában az ősidők óta gyűlölt szomszéddal packáznak. Főszereplőink, Gustafson (Jack Lemmon) és Goldman (Walter Matthau) is ilyen szomszédok, akik legszívesebben egymás látványos bosszantásával múlatják az időt. Egy szép napon a versengés azonban komolyra fordul, amikor a szemközti házba beköltözik egy csinos és korához képest igen kacér özvegyasszony, Ariel (Ann-Margret).

A SZŰZ KIRÁLYNŐ


A film teljes áttekintés Erzsébet királynő életéről: a félelem időszakától, amikor attól rettegett, mikor válik nővére terrorjának áldozatává, Robert Dudleyval folytatott szerelmi afférján át a Nagy Armada legyőzéséig, illetve idős koráig, és fiatal pártfogoltjával, Essex hercegével folytatott utolsó enigmatikus kapcsolatáig.

QUO VADIS (1951)



Marcus Vinicius légióparancsnok szerelemre lobban egy gyönyörű rabszolgalány iránt, amivel átlépi a szigorú határvonalat a Római Birodalom uralkodó elitje és a keresztények között. Sorsuk Nero kezében van. Róma fényűző, de elátkozott birodalmának császárán azonban fokozatosan a téboly lesz úrrá.

NAPÓLEON (2002)



A francia forradalom zűrzavaros éveiben az ifjú katona egyszerre találja meg az érvényesülést, és a szerelmet, Josephine személyében. Hadvezérként sikereket ér el, nevét a forradalom megmentőjeként emlegetik, a katonák és a francia nép mellette áll, akkor is, mikor feldúlva a köztársaság eszméit, államcsínyt hajt végre, magához ragadja a hatalmat, és maga a pápa koronázza császárrá. Egész Európa retteg a nevétől, övé a győzelem mind a csatákban, mind a nagyhatalmi politikában, ám hatalmát meggyengíti az orosz tél, és az európai uralkodók összefogása, hogy végül a Waterloo-i csata után száműzetésben kelljen leélnie életét, Szt. Ilona szigetén.

WATERLOO (1970)



Egy csata mementója és egy óriási élet alkonya. A Waterloo a legtöbb életrajzi filmmel ellentétben nem kíséri végig a kiszemelt hírességet a gyerekkortól a halálos ágyig. Napóleon uralkodásának utolsó hónapjait öleli fel a történet. Az elvesztett lipcsei "Népek csatája" után jött az elbai száműzetés, majd a visszatérés. A császár a hozzá még mindig hű serege élén a végső megmérettetésre készül Waterloo mellett. A kiegyenlített erőviszonyok és a mostoha időjárási körülmények miatt az ütközet kimenetele szinte az utolsó pillanatig kétséges. A döntő momentum... A csata lefolyását részletesen mutatja be a film. A produkció bővelkedik a hatásos közeli jelenetekben és a nagyszabású légi felvételekben. Nagy hangsúlyt fektettek a történelmi hitelességre. Kellő számú statisztáról pedig a Vörös Hadsereg gondoskodott.

CROMWELL (1970)



Oliver Cromwell képtelen elfogadni I. Károly király valláspolitikáját, ezért elhatározza, hogy családjával együtt az Újvilágba hajózik. Az indulásuk estéjén azonban Cromwell olyan vallási és politikai szövevények láncolatába bonyolódik, amely egyenes utat jelent a polgárháborúhoz. Katonai sikereinek köszönhetően a legismertebb lovassági parancsnokok egyike lesz, és seregével, a híres Vasbordájúakkal együtt vezető szerepe van a parlamenti csapatok győzelmében. A király kivégzése után Cromwell 1953-ban átveszi a hatalmat, és Lord Protector címmel az ország államfője lesz.

HOSSZÚ FORRÓ NYÁR (1958)



Ben Quick, egy gyújtogató hírében álló semmirekellő, a déli államok egyik városkájába érkezik, amelyben a nagy hatalmú Will Varner a korlátlan úr. Ben elszegődik Varnerhez, és lassan felküzdi magát; hamarosan már résztulajdonosa egy áruháznak. Varnernek tetszeni kezd az igyekvő, erős akaratú férfi, s azt tervezi, hogy utódjává teszi, hozzáadva feleségül a lányát, Clarát. Bennek nincs ínyére, hogy úgy kezeljék, mint holmi árucikket, és ellenkezik. Közben azonban Ben és Clara mind közelebb kerül egymáshoz, ám ezzel fokozatosan ki is vonják magukat Varner befolyása alól. Amikor aztán Varner háza leég, a két fiatal együtt távozik.

2013. 03. 26.

INDOKÍNA (1992)



Ebben a hatalmas műben Indokína jelenti számunkra a közvetlen valóságot: a másság, a misztérium, a gyarmati hatalom, a tragédia és a regényesség megtestesítője. De a Távol-Kelet imádatát is ez a szó jelenti: parfümjeivel, ritka örömök felfedezésével, a létezés nehézségeivel és tétlenségével. Végtelenbe vezető út, ahol minden megtörténhet. Mindent megtalálni a filmben: a szenvedélyt, a kicsapongást, a nemzeti érzést, a vágyat, a bátorságot és a hitványságot, a "fehéreket" és a "sárgákat", urakat és rabszolgákat.

TŰZSIVATAG (1997)



A három részes sorozat története 1962-ben kezdődik. A Tűzsivatag szívében, Wadi Bashirban lezuhan egy helikopter. A gép dúsgazdag tulajdonosának, Marcelnak csak a kisfia, René marad életben. A fiút a sivatagi ország uralkodója megtalálja és elviszi a házába. Az emir Ben néven saját fiaként felneveli és országa jövendő uralkodójának tekinti. A baleset után 25 évvel az ifjú herceg megtudja származásáról az igazságot. Egyetlen célja, hogy kiderítse, ki és hol él az édesanyja. Megszökik és Montecarlóba megy, ahol a hatalmas vagyonnal rendelkező Christine második férjével él.

PASTA (2010)



Seo Yoo-gyeongból a La Sfera koreai-olasz étterem konyhalányából 3 év után végre szakács lehet. A lány minden vágya, hogy híres séf váljon belőle. Egy nap egy véletlen folytán megismerkedik egy férfival, akiről Yoo-gyeong azt hiszi, hogy ő az utódja, az új konyhai kisegítő. Később kiderül, hogy Choi Hyun-wook az étterem új, rideg, keménykezű konyhafőnöke, akinek első dolga, hogy kirúgja a lányokat...

AZ UTOLSÓ ZSARU (2009)



Egy rendőrtiszt felébred 20 évig tartó kómájából. Újra munkába áll, azonban rá kell jönnie, hogy a világ mennyit változott.

2013. 03. 25.

BARBIE ÉS A RÓZSASZÍN BALETTCIPŐ (2013)



Perdülj táncra Barbie varázslatos kalandjában, aki ezúttal Kristynt, a nagyratörő álmokat dédelgető balerinát alakítja! Abban a pillanatban, ahogy Kristyn felpróbál egy pár ragyogó balettcipőt, és legjobb barátnője, Hailey a balett fantasztikus világába csöppennek. Ahhoz, hogy Kristyn legyőzhesse a gonosz Hókirálynőt, kedvenc balettjeiben kell táncolnia. Barbie csodás utazása a tánc világában olyan legendás előadásokat vonultat fel mint a Giselle és A hattyúk tava, és megmutatja, hogy minden álmod valóra válhat, ha szívből táncolsz!

AZ ÜZENET - AZ ISZLÁM TÖRTÉNETE (1977)



Időszámítás után a 600-as évek elején Mohamednek látomása volt. Isten hírnökeként Gabriel arkangyal szólt hozzá, és azt mondta, hogy Mohamed lesz Isten prófétája. Mohamed pár hívő kíséretében kénytelen elhagyni Kábát. Több évi sivatagi viszontagság következik, majd Mohamed megtesz mindent azért, hogy megalapozza az iszlám vallást.

E.T. - A FÖLDÖNKÍVÜLI (1982)



Egy amerikai kisváros szélén, a családi házaktól alig néhány méternyire húzódó erdőben földet ér egy űrhajó, melyből fura kinézetű "emberkék" szállnak ki, hogy felderítsék a terepet. Ám hamarosan a helyszínre érkeznek a földlakók: őrült zajt csapva, villódzó zseblámpájukkal megrémisztik a békés szándékú látogatókat, s miközben megpróbálják bekeríteni űrjárművüket, a furcsa kis lények menekülésbe fognak. Egy "valaki" közülük azonban lemarad a távozó űrjárműről. Ez a valaki pedig nem más, mint E.T., aki a számára ismeretlen bolygón marad dühös kutyák, nyüzsgő járművek és egy furcsa kisfiú társaságában. Ezen az éjszakán ugyanis egy közelben lakó fiú, a kisiskolás Elliott gyanút fog, hogy valaki kint rejtőzik a kertjükben. Egész éjjel kint marad, s végül magához édesgeti ezt a valakit, aki persze nem más, mint E.T. A két magányos lény, az apa nélkül nevelkedő fiú és a hátrahagyott űrlény összebarátkozik egymással, s ennek a barátságnak állít feledhetetlen emléket Steven Spielberg minden idők legnagyobb filmsikerében.

MARCO POLO (1982)



Legenda, vagy valóság? Ki volt Marco Polo? Miért vonzotta őt az utazás? Mit látott, mit tapasztalt a távoli földeken? Sok kérdésre választ kaphatunk e sorozatot nézvén, amely mindamellett, hogy elmeséli a nagy utazó történetét, lélegzetelállítóan gyönyörű képekkel illusztrálja azt.

SAMURAI GIRL (2008)



Kisgyermekként Heavent, akiröl egy legenda kering, örökbe fogadja egy japán üzletember. A lány nagyon szoros kapcsolatot ápol testvérével, aki elköltözik otthonról és emiatt apja megtagadja. Amikor Heaven 19 éves lesz, egy kényszerházasság kellös közepébe csöppen, ahol nem a szerelem, hanem a két család kapcsolatának szorosabbá tétele a cél. Az esküvö amerikában kerül megrendezésre, azonban nem várt események következnek be! Ninják támadják meg öket, célpontjuk Heaven! Rajtuk kívül még egy váratlan látogató is lesz, aki nem más, mint a családját otthagyó fiútestvér. Heaven-t jött megmenteni, azonban életét veszti… Utolsó mondataiban elárulja, hogy apjuk egy Yakuza klánnak a vezetöje. Heaven-t egy megbízható barátjához, Jake-hez menekíti, aki egy szamuráj és segít neki felkészülni, hogy megbosszulhassa testvére halálát! 

2013. 03. 24.

A GÖRÖG MÁGNÁS (1978)



Onassis, a görög iparmágnás és Jacqueline Bouvier Kennedy, a meggyilkolt amerikai elnök özvegye sokak számára furcsának ható szerelmi kapcsolatát állítja reflektorfénybe ez az 1978-ban forgatott alkotás. Az élet szolgáltatta témát adó film ismét bebizonyítja, hogy a szerelem és a sors útjai kifürkészhetetlenek. A megkapó történet varázslatos tájakon játszódik, és bepillantást enged a nemzetközi arisztokrácia fényűző életébe.

A SZIBÉRIAI BORBÉLY (1998)



1905 - Egy asszony levelet ír fiának, a híres West Point-i Amerikai Katonai Akadémia hallgatójának. 20 évvel korábbi emlékképeket idéz maga elé, végre elszánja magát, hogy megossza fiával születésének sokáig féltve őrzött titkát.
1885 - Fiatal korában Jane, bizonyos üzleti megbízással, nekivág a titokzatos Oroszországnak. Ebben a számára teljesen új világban egy fülkében utazik egy csapat féktelen fiatal kadéttal, köztük az elegáns és szenvedélyes Andrej Tolsztojjal. Jane örömmel felfedezi fel, hogy mindketten rajonganak a zenéért, az ifjú kadét pedig őrülten beleszeret a gyönyörű és rendkívüli külföldi szépségbe. A moszkvai pályaudvaron Jane-t Douglas McCracken, a különc feltaláló várja, aki a nagyherceg támogatását szeretné elnyerni, hogy eladhassa az oroszoknak élete főművét: egy óriási fakitermelő gépet. Célja elérése érdekében McCracken a lányaként mutatja be Jane-t: a lány feladata, hogy megpuhítsa a hatóságokat és McCracken lehetséges üzletfeleit. Eszköz nem számít. Jane - remélve, hogy újra találkozhat a jóképű Tolsztojjal -, ellátogat a kadétiskolába, ahol bemutatják Radlov tábornoknak, akit McCracken megbízásából el kell csábítania. A lány pillanatok alatt magába is bolondítja a meglehetősen esetlen Radlovot, aki - mit sem sejtve Tolsztoj szenvedélyes érzéseiről - megkéri a kadétot, kísérje el őt és segédkezzen a lánykérésnél. A szerelemittas fiatalember képtelen tovább titkolni érzelmeit. A konfliktus elkerülhetetlen, a történet drámai fordulatot vesz. A hősök élete mindörökre megváltozik...

A LADY ÉS AZ ÚTONÁLLÓ (1989)



Cromwell vasbordájú" serege elől menekül II. Károly király, Lord Lucius segítségével. A lord az országban marad, és Silver Blade álnéven az útonállók leghíresebbikévé válik. Ő menti meg Lady Pantheát egy nemkívánatos házasságtól. A lady nemcsak megmentőjét, hanem szerelmét is látja az álarcos kalandorban. A király visszakerül trónjára, de a lord folytatja kalandor életét. Az udvari intrikák Lady Pantheát a kivégzőhelyre juttatják, de újra megjelenik megmentője, Silver Blade. A királyi kegy segíti a Lady és az útonálló boldogságát."

HAWAII (1966)



Abner Hale, a merev és keserű misszionárius fiatal és gyönyörű feleségével Hawaiira megy, hogy a kis szigeten az igaz hitre térítse a bennszülötteket. A két kultúra közötti szakadék azonban átléphetetlen - minden fáradozása ellenére sem sikerül szót értenie az őslakókkal, és tevékenysége tragédiába torkollik. James Michener bestseller-regényének filmváltozatát hét Oscar-díjra jelölték.

MAKRANCOS HÖLGY (1967)



A világhírű vígjáték hősnője, Kata kiállhatatlan természetéről híres. Szép is lenne, okos is, de minden kérőt elüldöz magától. Márpedig addig a kedves és szerény húga, Bianca sem mehet férjhez, amíg a nővérének nem sikerül vőlegényt találni. Ekkor jelentkezik Petruchio, aki elhatározza, hogy kezesbárányt farag az elviselhetetlen hárpiából.

BARBAROSSA (2009)



Itália a XII. században. Barbarossa Frigyes fő célkitűzése, hogy birodalma határait kiterjessze az észak-olaszországi városállamokra is. Ennek érdekében több megtorló hadjáratot is vezet az önállóságát védelmező Milánó, és a hozzá kapcsolódó városállamok ellen. Egy vadászaton egyszer vadkan támad rá, és az életét éppen a milánói kovács fia, a kis Alberto da Giussano menti meg. Felnőve azonban Alberto a két bátyjával együtt Milánó szabadságának elkötelezett harcosa lesz. Ez nemcsak a túlerő miatt nehéz, hanem azért is, mert a városállamok egymással sem tudnak összefogni és a kapukon belül is akad, aki inkább mentené a bőrét.

A KIRÁLY TÁNCOL (2000)



XIV. Lajos (Benoit Magimel), akit Napkirálynak hívtak, imádta a zenét és legfőképpen a táncot. Udvari zenészétől, a firenzei Giambattista Lully-tól (Boris Terral) és az udvari írótól, Moliére-től (Tchéky Karyo) a király nagyszabású, sokszereplős színpadi balettműveket rendelt. A ruganyos, jó táncos hírében álló ifjú király maga akarta mindig a főszerepet játszani: táncával megjelenítette végtelen hatalmát. Az udvar előtt Lully titkolta plátói szerelmét a király iránt. A szenvedélyből pazar zenék születtek. Az aranyozott díszletek és kosztümök teljessé tették a földöntúli hatalom illúzióját. A Napkirály lábai előtt hevert olyankor a világ.

ELIZABETH: AZ ARANYKOR (2007)



1585-öt írunk. I. Erzsébet királynő idestova három évtizede ül a trónon. Angliát vallási ellentétek feszítik, miközben az udvarban folyó ármánykodás is állandó veszélyt jelent. Ugyanekkor a katolicizmus pusztító szele söpör végig Európán. A római egyház támogatásával és az inkvizícióval felfegyverkezve II. Fülöp király armadája fenyegeti Angliát. A spanyol uralkodónak, a világ legnagyobb hatalmú emberének eltökélt szándéka, hogy letaszítja a trónról a protestáns eretneket. A küzdelem mellett szükségképpen háttérbe szorul a királynő magánélete, beteljesületlen szerelem fűzi Sir Walter Raleigh-hez.

ELIZABETH (1998)



A beteg Máriának gyermeke nem lévén, az uralkodói poszt várományosa a királynő féltestvére, VIII. Henrik király törvénytelen gyermeke, Erzsébet lett. Amikor 1558-ban trónra lépett, Anglia nehéz helyzetben volt. A protestánsok és a katolikusok küzdelme megosztotta az országot, a kincstár üresen állt, a franciák pedig a spanyolokkal szövetkeztek a térdre kényszerítésére. Erzsébetnek szüntelen ármánykodás közepette kellett megvédenie trónját, megszilárdítani hatalmát. A politikai viszonyok mellett szükségképpen háttérbe szorult a magánélete, beteljesületlen szerelme.

MAURICE (1987)



A Cambridge-i egyetemre jár az Edward-korabeli Angliában Clive, a gazdag arisztokrata fiú és barátja, Maurice. A két ifjú egyre közelebb kerül egymáshoz, a barátságból szerelem lesz. Az iskola befejezése után azonban útjaik elválnak. Clive "megtér", és a politikai karrierje érdekében megtagadja homoszexuális szerelmét, és hamarosan megházasodik. Maurice viszont egy másik ifjú, Alec személyében találja meg az igazi szenvedélyes szerelmet. E.M. Forster önéletrajzi ihletésű regényéből. A könyv 1971-ig tiltott listán szerepelt.

SZELLEM A HÁZBAN (1992)



A Wilcox és a Schlegel-család különös, ellentmondásos kapcsolata tárul föl a múlt század tízes éveiben. A háttér mindehhez az ódon angol kúria. A felvilágosult Schlegel-testvérpár, Margaret és Helen intelligens, művelt, és a kor szokásaihoz mérten rendkívül emancipált. A nővérek megismerkednek a gazdag és nagy múltú Henry Wilcoxszal és feleségével, Ruth-tal. Helen beleszeret az arisztokrata família fiatalabb csemetéjébe. A két eltérő egyéniség azonban nem tud kijönni egymással, ezért útjaik szükségszerűen elválnak.

A CINKOS (2010)



Abraham Lincoln meggyilkolása után letartóztatnak hét férfit és egy nőt. A vád szerint összeesküdtek az elnök, az alelnök és a külügyminiszter ellen. Az egyik vádlott Mary Surratt, 42 éves egyedülálló nő, aki egy panziót vezet. Ebben a panzióban szevezték a gyilkosságokat. A nő ügyvédje a 28 éves, tapasztalatlan Frederick Aiken hisz a nő ártatlanságában, és minden követ megmozgat azért, hogy ezt bizonyítsa.

LEAR KIRÁLY (1983)



Egy zaklatott kora hajnalon Lear király úgy dönt, hogy a birodalmat felosztja három lánya között. Szokatlan döntését szokatlan órában hajtja végre, pillanatnyi szeszélyétől vezéreltetve összehívja a királyi udvart, majd leányaihoz a mesékből jól ismert, de a birodalom életében előzmény nélküli kérdést intézi: "Ki az közületek, ki legjobban szeret?" A legkisebb lány, Cordélia megtagadja a nyilvános vallomástételt, és ez olyan váratlanul éri a szeszélyes uralkodót, hogy legszeretettebb lányát kitagadja az örökségből, annak ellenére, hogy a hűséges Kent gróf figyelmezteti a királyt szörnyű esztelenségére. A legkisebb lánynak hozomány nélkül kell távoznia az udvarból, megalázottan és eltaszítottan, a francia király feleségeként. Goneril és Regan, a szeretetüket egymással versengve kifejező nővérek azonban hamar megtagadják apjukat, egyre terhesebbé válik számukra a királyságot átruházó, de a királyi címmel járó hódolathoz tovább is ragaszkodó Lear.

AZ ARANYSERLEG (2000)



A film cselekménye a XX. század elején játszódik. A pénztelen olasz Amerigo herceg szerelmes a fiatal és gyönyörű Charlotte Stantba. A herceg, hogy mentse családját az anyagi csődtől, érzelmei ellenére feleségül veszi Maggie Ververt, az amerikai milliárdos és műgyűjtő Adam Verver lányát. A sors fintora, hogy a szintén vagyontalan Charlotte elfogadja Adam házassági ajánlatát. A két házaspár találkozik Európában. Az elfeledett érzések újult erővel lobbannak fel, a tragikus végkifejlet pedig elkerülhetetlennek tűnik.

A RÓMAI BIRODALOM BUKÁSA (1964)



Időszámításunk után 180. A Római Birodalom hanyatlik. Az idős császár Marcus Aurelius fiát, Commodust nevezi ki utódjául, de mielőtt a döntését hivatalossá tehetné, meggyilkolják. Eközben lánya, Lucilla - bár érzelmei máshoz kötik - kelet békéje érdekében összeházasodik Örményország királyával. Commodus, akinek a hatalom a kezébe került, zsarnoki módon kormányozza Rómát, mely így már megállíthatatlanul halad a végső bukás felé. 
 Anthony Mann 1964-ben ezzel a 16 millió dolláros költségvetésű eposszal Hollywood egyik leglátványosabb történelmi filmjét készítette el.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARCHÍVUM

TAGOK